Kategoriat
Bloggaajan opas

Tasaiseen tahtiin tutuksi

Blogia kirjoittaessa kannattaa miettiä kirjoitusten aikataulua. Jos esimerkiksi kirjoitat kerran viikossa, niin se kannattaisi olla joka viikko sama päivä.

kalenteri2Vakituisesti bloggaavan kannattaa miettiä julkaisuaikatauluaan, koska sillä on merkitystä ns. kävijäuskollisuuteen. Tarkoittaen sitä, että kun julkaiset kirjoituksia tasaiseen tahtiin, niin kävijät tietävät etukäteen koska sivustollesi on odotettavissa lisää materiaalia.

Julkaisuaikataulua miettiessä kannattaa ottaa huomioon erityisesti seuraavat 3 asiaa:

  1. Kuinka paljon materiaalia blogisi aihealueesta on saatavilla?
    Tästä voidaan päätellä kannattaako blogiin kirjoittaa useamman kerran päivässä, päivittäin vai viikoittain. Mikäli tuntuu ettei aihealueesta tule löytymään kirjoitettavaa edes viikoittain, suosittelisin laajentamaan aihealuetta, tai vaihtamaan sen kokonaan.
  2. Kuinka paljon olet valmis käyttämään aikaa bloggaamiseen?
    Suuriosa bloggaajista on ns. osa-aikaisia bloggaajia, eli leipä tulee pöytään aivan muusta työstä, joten aikamme bloggaamiselle on senkin takia rajallinen. Itse olen varannut yhden artikkelin kirjoitukseen ja tarkistamiseen pari kolme tuntia. Tässä kannattaa ottaa huomioon jatkuvuus, eli tuntuuko siltä, että jaksaisit käyttää saman ajan bloggaamiseen vielä kuukauden päästä? Artikkelien kirjoituksen lisäksi täytyy varata aikaa myös kommentteihin reagoimiseen ja kaikkiin muihinkin ylläpidollisiin toimiin.
  3. Mikä on käyttäjän kannalta parasta?
    Liian harva julkaisuväli on yksi tekijä, joka saa lukijan hylkäämään blogisi, koska he ehtivät unohtaa sen tai turhautua tarkkailemaan muuttumatonta etusivua. Toisaalta taas liian nopea tahti saattaa ahdistaa sekä käyttäjää, että sinua. ”Täytyykö täällä nyt kaikki aika viettää?”

Itse päädyin yhteen kirjoitukseen päivässä, koska työpäivän lisäksi pari kolme tuntia ei vielä tuntunut mahdottomalta ja kuitenkin lukijoillekin riittää sulateltavaa. Kannattaa katsella millaista julkaisuaikataulua muut alan bloggaajat käyttävät, mutta muista huomioida ko. blogin kirjoittajien määrä.

Tässä vaiheessa monet teistä ajattelevat, että onhan blogilla RSS-syöte. Totuus kuitenkin on se, että vain pieni osa kävijöistäsi tilaa RSS-syötteen. Erityisesti jollei blogi ole tekniikkaan liittyvällä aihealueella, yksinkertaisesti siksi, etteivät kävijät tunne RSS-tekniikka tai kokevat sen hankalaksi. Vielä pienempi osuus kävijöistä tilaa kirjoituksesi sähköpostiinsa, jos olet sen ajatellut syötteiden korvikkeeksi heille.

Julkaisuvälin lisäksi julkaisuaikatauluun kuuluu julkaisuajankohta, eli mihin aikaan päivästä kirjoituksesi julkaiset. Jos kirjoitat esimerkiksi vain kerran viikossa, niin tällä ei ole niinkään suurta vaikutusta, mutta päivittäin tai useammin julkaistaessa on.

Oman kokemukseni mukaan, kirjoitukset kannattaa julkaista
aikaisin aamulla tai illalla, muttei koskaan päivällä.

Miksi näin? Koska jos julkaiset päivällä niin aamu- sekä iltavirkut menettävät tuoreen kirjoituksen tuoman ilon. Lukijat käyvät yleensä lukemassa blogeja aamulla töihin tai kouluun päästyään, jotkut malttavat lounastaukoonsa saakka ja toiset lukevat blogeja illalla, kun kaikki muut työt on tehty. Itse aion päästä lähes kello kymmenen julkaisuun, joka päivä.

Nyt taitaa olla kuitenkin aika lopettaa tältä illalta, näyttää kirjoituskin venyneen hieman oletettua pidemmäksi. Huomenna tulee taas lisää luettavaa, näihin samoihin aikoihin. 😉

4 vastausta aiheeseen “Tasaiseen tahtiin tutuksi”

Seuraavalla kerralla tällä samalla blogilla, tähän samaan bloggaus aikaan…
;D

Mutta asiaan…
Olen itse tässä juuri miettinyt yritykseni sivuston yhteyteen blogin avaamista ja luultavasti kirjoittelisin sinne itse päivittäin. (Paitsi viikonloppuisin)

Kuitenkin tuossa päivittäin kirjoittamisessa mietityttää se, että kuinkas päivinä, jolloin on vain liian kiire, saati lomien aikana? Tarkoituksenani on kirjoitella tuotteistamme sivuavista aiheista, ei niinkään suoraa tuotteista, joten inspiraation puute saattaa iskeä.

Olisikohan jatkossa mahdollista saada vinkkejä ihan puhtaasti yritysblogia varten?

Seuraavalla kerralla tällä samalla blogilla, tähän samaan bloggaus aikaan…
;D

Tuo kuulostaa jotenkin tutulta, mutten saa päähäni, että missä olisin sen kuullut.

Kuitenkin tuossa päivittäin kirjoittamisessa mietityttää se, että kuinkas päivinä, jolloin on vain liian kiire, saati lomien aikana? Tarkoituksenani on kirjoitella tuotteistamme sivuavista aiheista, ei niinkään suoraa tuotteista, joten inspiraation puute saattaa iskeä.

”Inspiraation puutteeseen” ja lomiin yms. kannattaa varautua kirjoittamalla artikkeleja etukäteen varastoon.
Tästä aiheesta on lähipäivinä tulossa oma artikkeli.

Olisikohan jatkossa mahdollista saada vinkkejä ihan puhtaasti yritysblogia varten?

Kyllä, jatkossa on tulossa myös yritysbloggaajille tarkoitettuja artikkeleja, kunhan saan kirjoitettua vielä muutaman yleisemmän tason artikkelin.

Kiitoksia vastauksista.

Täytyy varmaan olla yksi niistä ”harvoista” jotka syötteesi tilaavat. 😉

Niin ja tuo ”Seuraavalla kerralla tällä samalla blogilla, tähän samaan bloggaus aikaan” oli modattu lainaus vanhasta Batmanista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *