Kategoriat
Bloggaajan opas

Suunnittelulla nopeutta kirjoittamiseen

Hyvän artikkelin kirjoittamiseen kuluu oma aikansa, mutta suunnittelemalla ja valmistautumalla etukäteen, voi leikata ison siivun pois, artikkelin kirjoittamiseen kuluvasta ajasta. Tässä muutama kokemuksen myötä oppimani tapa, kirjoittaa parempia artikkeleja nopeammin.

Nopeuta kirjoittamistasiHyvän artikkelin kirjoittamiseen kuluu oma aikansa, mutta suunnittelemalla ja valmistautumalla etukäteen, voi leikata ison siivun pois, artikkelin kirjoittamiseen kuluvasta ajasta.

Suunnitelmallisuuden tärkeys korostuu erityisesti päivätyössä käyvien kohdalla, vapaa-aika on arvokasta ja artikkelien kirjoittaminen mahdollisimman tehokkaasti, lisää muuhun käytettävän ajan määrää.

Kuluuko sinulta mielestäsi liikaa aikaa, blogi artikkeliesi kirjoittamiseen?

Tässä muutama kokemuksen myötä oppimani tapa, kirjoittaa parempia artikkeleja nopeammin.

1. Suunnittele artikkeli etukäteen

Suunnittele etukäteen mistä ja mitä aiot kirjoittaa. Kirjoita ylös pääkohtia joista aiot artikkelissa kertoa, voit myös lisätä esimerkiksi lähdetieto mahdollisuuksia listaan.

Esisuunnitteluun ei ole mitään rajoituksia, että kuinka se pitäisi tehdä. Jokainen tekee tai ei tee esisuunnittelua omalla tavallaan.

2. Tee taustatutkimukset ensin

Hae tarvittavia materiaaleja ennen kuin alat kirjoittamaan, siten vähennät huomattavasti kirjoituksen aikaista ajatusten karkailua. Lisäksi myös taustatutkimus on paljon tehokkaampaa, kun voit keskittyä yksistään siihen. Kattava ja hyvä taustatutkimus on hyvä perusta erinomaiselle artikkelille.

3. Estä häiriötekijät

Sulje erityisesti pikaviestimet ja IRC, koska melkovarmasti ne veisivät suurimman osan ajastasi. Myös sähköposti ja kaikki muutkin ohjelmat, jotka piippailevat muistutuksia ja huomautuksia kannattaa sulkea.

Jos et satu olemaan töissä niin mielestäni puhelimenkin voisi laittaa äänettömälle tai vaikka sulkea kokonaan, kyllä maailma pysyy pystyssä hetken ilman sinuakin.

Myös musiikin soittaminen kirjoittaessa vaikeuttaa keskittymistä, sillä musiikki tempaa ajatukset mukaansa hyvin helposti. Itsekään en vielä aina malta radiota sulkea, kun alan kirjoittaa, mutta vaikutukset kyllä huomaa kirjoittaessa.

4. Muokkaa ja korjaa vasta kun olet kirjoittanut

Kirjoita ensin koko artikkeli ja korjaa vasta jälkikäteen. Useilla bloggaajilla ja muillekin kirjoittajilla on pakon omainen tarve saada jokaisesta lauseesta ja kappaleesta täydellinen, ennen kuin jatkaa eteenpäin.

Kuitenkin ajatus katkeaa joka kerta kun ala korjata tekstiä. On paljon parempi kirjoittaa mahdollisimman paljon keskeytyksettä ja alkaa korjaamaan kirjoitusta vasta jälkikäteen, koska näin ajatuksesi pysyvät paljon paremmin kasassa.

Tämä tehtävä ei todellakaan ole niin helppo, kuin miltä se saattaa kuulostaa. Palaan tähän aiheeseen paremmalla ajalla vielä myöhemmin.

5. Muokkaa kunnes olet tyytyväinen

Kun olet kirjoittanut koko artikkelin aloita tekstin muokkaaminen. Lisää linkit, kuvat, lainaukset ja muut omille paikoilleen. Tarkasta oikeinkirjoitus ja lauserakenteet, kappale kerrallaan ja vielä lopuksi koko teksti kerrallaan. Paras tapa varmistaa kirjoituksen sujuvuus, on lukea se ääneen. Jos mahdollista, kannattaa pyytää jonkun muun lukemaan kirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *