Kategoriat
Bloggaajan opas

Oikeinkirjoituksen tarkistaminen

oikolukuMonet ajattelevat, ettei oikeinkirjoituksella ole merkitystä, esimerkiksi omassa blogissa. Totuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Oikein kirjoitettu teksti on aina mukavampaa luettavaa, kuin kirjoitukset jotka ovat täynnä kirjoitusvirheitä.

Jokaisen internetsivun julkaisijan tarkoituksena on saada lukijoita, koska muutenhan voisi aivan hyvin olla julkaisematta yhtään mitään. Itsellänikin kesti oman aikansa sisäistää se, että kirjoitan materiaalia muiden luettavaksi, vaikka kirjoittelinkin vain omaksi huvikseni.

Oikeinkirjoituksen tarkistamisen ei
tarvitse olla hidasta ja vaivalloista.

Nykyään on varsin käyttökelpoisia apuohjelmia jotka oikolukevat kirjoitukset puolestasi, tai ainakin helpottavat hommaa huomattavasti.

Itselläni on käytössä Firefox selain, johon on saatavilla ”Suomen kielen oikoluku” laajennus. Laajennus oikolukee automaattisesti tekstikentät, samalla kun kirjoitan ja kirjoitusvirheet merkataan jo koulusta tuttua punakynällä.

Kyseinen laajennus ei tarkista lause rakenteita, mutta toisaalta aika harva kaupallinenkaan ohjelmisto siinä kovin hyvin onnistuu, jos edes yrittää, siis suomen kielellä.

14 vastausta aiheeseen “Oikeinkirjoituksen tarkistaminen”

”Itselläni on käytössä Firefox selain, johon on saatavilla
“Suomen kielen oikoluku” laajennus.”

”Kyseinen laajennus ei tarkista lause rakenteita”

”siis Suomen kielellä”

Yhdyssanat, sanaliitot ja isojen alkukirjainten käytön joutuu näköjään kuitenkin opettelemaan itse.

Firefox laajennuksen nimi, on todella tuo “Suomen kielen oikoluku” ja koska tuo on ko. laajennuksen nimi, niin mielestäni sen pitääkin olla isolla alkukirjaimella.

Pikatarkastuksena Wikipedian mukaan ”Suomenkieli ” onkin ”Suomen kieli”

Pieniä lauserakenne virheitä voi olla, kun tässä aluksi joutuu kirjoittamaan melkein suoraan julkaisuun. 😉

Mutta kyllä. ”Yhdyssanat, sanaliitot ja isojen alkukirjainten käytön joutuu näköjään kuitenkin opettelemaan itse.”

Firefox laajennuksen nimi, on todella tuo “Suomen kielen oikoluku” ja koska tuo on ko. laajennuksen nimi, niin mielestäni sen pitääkin olla isolla alkukirjaimella.

Virhe ei ollut tuo iso alkukirjain. Oikea muoto olisi:

”Suomen kielen oikoluku” -laajennus

Eli yksi viiva tarvitaan lisää.

Pikatarkastuksena Wikipedian mukaan “Suomenkieli ” onkin “Suomen kieli”

Tässä sitten kyse olikin siitä, että kielten nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Toki ilmaisu ”Suomen kieli” on myös mahdollinen, mutta tarkoittaa vähän eri asiaa. Se tarkoittaa maan nimeltä Suomi kieltä. Virallisestihan niitä on kaksi, mutta jos haluaa tehdä poliittisen kannanoton yksikielisen Suomen puolesta, niin voihan sen noinkin ilmaista.

En yleensä jaksa kauheasti nipottaa kielivirheistä toisten blogeissa. Kun jutun aihe tällä kertaa liittyi oikeinkirjoitukseen, niin en malttanut olla puuttumatta.

Ja kommentistasi vielä: ”Firefox-laajennuksen” ja ”lauserakennevirheitä” ovat yhdyssanoja (niin perusmuodoissaan kuin taivutettuinakin).

Eli yksi viiva tarvitaan lisää.

Aivan. Ei sitä kaikkea huomaa omassa kirjoituksessa, vaikka kuinka yrittää katsoa.

…jos haluaa tehdä poliittisen kannanoton yksikielisen Suomen puolesta, niin voihan sen noinkin ilmaista.

Itse asiassa, on tullut allekirjoitettua Adressit.comista löytyvä adressi, Suomen ”yksikielistämisen” puolesta.
Mutta myönnettäköön, ettei se ollut mielessä tätä juttua kirjoitettaessa.

En yleensä jaksa kauheasti nipottaa kielivirheistä toisten blogeissa. Kun jutun aihe tällä kertaa liittyi oikeinkirjoitukseen, niin en malttanut olla puuttumatta.

Hyvin ymmärrettävää. Tuota kirjoittaessa, huomioin kyllä sen, ettei omat kirjoituksenikaan ole virheettömiä. Päädyin kuitenkin kirjoittamaan aiheesta, koska aihe on kuitenkin bloggaajille tärkeä.

Mikään apuohjelma ei tee kirjoituksesta täydellistä, mutta oikolukuohjelmalla saa putsattua kirjoituksista karkeimmat virheet.

Pieniä lauserakenne virheitä…

Oli tarkoitettu tarkoitettu tuon ”lause rakenteita” virheen huomioksi 😉

Lisään vielä tähän loppuun…
Kirjoituksiani saa kommentoida niin hyvässä, kuin pahassakin. Kommenttien tarkistaminen on (toistaiseksi) päällä ainoastaan roskapostin estämiseksi.

Akismet, onko sellainen käytössä? Helpottaa kummasti blogaamista mutta minulle ne kommentit menevät silti arviointijonoon.

Oikeinkirjoitus…mitä väliä? Kunhan teksti on kiinnostavaa. Omassa blogissa pyrin kyllä tuottamaan virheetöntä tekstiä mutta en minä mielenkiintoista toista blogia lukematta jätä, vaikka siinä olisikin hieman kirjoitusvirheitä.

”Virhe ei ollut tuo iso alkukirjain. Oikea muoto olisi:”

No saman säännön mukaan olisi myös Firefox-selain. 😉 Mutta ei sen nyt niin väliä, kunhan kommentoin toisen kommentoijan kommenttia.

Akismet, onko sellainen käytössä?

Ei ole, WP-SpamFree on mielestäni paljon parempi.

Itsellänikin tuntuu kaikki vieraiden kommentit menevän automaattisesti arviointijonoon, vaikka ne periaatteessa läpäisee kaikki asettamani rajoitukset :/

Siis minulla on siis asetus käytössä joka laittaa kaikki kommentit arviointijonoon. Ei Akismet niitä sinne laita sentään, paitsi spämmejä roskakoriin. 😉

Ei Akismetilla voi tämän kanssa olla mitään tekemistä, koska minulla ei sitä edes ole ja silti joudun näitä kommentteja hyväksymään käsipelillä.

Luultavasti tuo on jossain lähdekoodin sopukoissa, asetettuna muuttumattomaksi.

Löytyi se mikä tuon aiheuttaa…

Discussion Settings >
E-mail me whenever >
Anyone posts a comment

Eli kun WP käskee laittaa mailia aina kun joku lähettää kommentin, niin tämä pistää tuon arviointimailin.

Ilman tuota, vieraidenkin kommentit pääsevät läpi, kunhan muut kriteerit eivät sitä estä.

Kyllä. Itse ainakin arvioin kommentit, koska se minusta estää asiattomat kommentit reilunalaisesti. On se siinäkin mielessä järkevää, että mitään kirosanoilla täytettyjä kommentteja ei pääse esille, ennen kuin hyväksyy tai ei hyväksy.

Tämän viestin kirjoitusvirheet lisäävät siihen herkullista ironiaa. 🙂

Vaikka ohjelmista on apua, ei oikolukua voi kuitenkaan sentään automatisoida, toisin kuin otsikko antaa ymmärtää. Jopa Wordin oikolukutoiminto tapaa korjata säännönmukaisesti väärin tiettyjä juttuja, esimerkiksi lisätä ajatusviivoja yhdysmerkkien tilalle ”Suomen kielen oikoluku -laajennusta” muistuttavissa ilmauksissa.

WP-SpamFreeta olen muuten itsekin tavannut käyttää. Akismetiä ei sen kanssa tule ikävä.

En muuten missään vaiheessa väittänyt, että näillä saisi kaikki kirjoitusvirheet pois, vaan että nämä helpottavat niiden löytämistä/korjausta.

Ja toisekseen se että tiedän mitä kannattaisi tehdä, ei välttämättä tarkoita, että tekisin niin. 😉

Suljen tämän artikkelin kommentoinnin, tätä kautta tulevan roskapostin määrän takia. Vaikka roskaposti suodattuukin oikein, ei minun mielestäni kannata täyttää tietokantaa lähes tunneittain tulevilla roskaposteilla, vaikka ne olisivat merkitty roskapostiksi.