Kategoriat
Bloggaajan opas

Näin hakukoneet näkevät blogisi

Hakukoneiden merkitys blogeille lukijoiden tuojana on kiistaton ja bloggaajien kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota hakukoneoptimointiin. Yksinkertaisilta tuntuvilla valinnoilla voi olla suuri merkitys, blogin tulevaisuuden kannalta.

CrawlerHakukoneiden merkitys blogeille lukijoiden tuojana on kiistaton ja bloggaajien kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota hakukoneoptimointiin.

Yksinkertaisilta tuntuvilla valinnoilla voi olla suuri merkitys, blogin tulevaisuuden kannalta.

Monet bloggaajista käyttävät valmiita ulkoasuja blogeissaan. Valinta perustuu hyvin usein ainoastaan silmämääräiseen tarkasteluun.

Ennen ulkoasun valintaa kannattaisi tarkistaa myös se, että miltä blogisi tulee näyttää kun klikkailijana onkin hakukoneen robotti.

Ulkoasun tarkistaminen koneen silmin ei ole hankalaa, kunhan on löytänyt sitä varten tehdyn työkalun.

SEO Browser on sivusto jolla voi katsella mitä tahansa muuta sivustoa, hakukoneen silmin.

Vaikka palvelu onkin englanninkielinen, ei se tuottane ongelmia kenellekään, koska helpoimmillaan lisäät vain haluamasi osoitteen hakukenttään ja painat ”Parse URL” -nappia osoitekentän vieressä, jonka jälkeen näet sivuston hakukoneen silmin.

Kehittyneemmille käyttäjille on myös tarjolla tietoja kaikesta meta-analyysin, sivunlatausaikoihin ja sivun sana määriin.

Voit testata blogisi mahdollisia ulkoasuja, tarkastamalla ulkoasun esikatselu sivun, tässä palvelussa.

SEO Browser on kaikille ilmainen palvelu.

SEO Browser

Mikäli et ole hakukoneoptimointiin paremmin tutustunut,
niin tässä esimerkki hyvästä sisältöjärjestyksestä.

  1. Blogin/Sivuston otsikko
  2. Sivun varsinainen sisältö.
    (Esimerkiksi blogiartikkeli ja sen kommentit.)
  3. Valikot
  4. Sivuston alapalkki.

Joka tapauksessa hakukoneet lukevat koko sivun sisällön, mutta internetin kovassa kilpailussa, listaa noudattava ulkoasu voi tuoda sinulle juuri tarvitsemasi lisäpisteet.

Sisältö voidaan tietysti asetella lähes mihin tahansa järjestykseen, ihmiskäyttäjiä varten, esimerkiksi CSS tyyliasetusten avulla.

Muita huomioita tuloksista.

  • Ei kuvia. Toistaiseksi koneilla ei ole silmiä, joten kaikki kuvan on korvattu niiden ”alt” teksteillä.
  • Ei JavaScript sisältöä. Kaikki sisältö joka tuotetaan JavaSriptilla tiedostoa luettaessa, on kadonnut. Yleisimmin JavaScriptiä käytetään esimerkiksi mainoksissa ja muissa käytön aikana muuttuvissa elementeissä. Tärkeä on huomata, että myös JavaScriptilla toteutetut valikot puuttuvat sivulta täysin.
  • Tyyliasetuksia ei käytetä lainkaan.
  • Ääkköset eivät välttämättä toimi tässä esikatselussa. Tämä johtuu ainoastaan siitä, että oman sivusi koodi sisällytetään SEO Browserin sivustolle ja heillä voi olla käytössä eri merkistökoodaus. Kaikki suurimmat hakukoneet, ymmärtävät ääkköset.

6 vastausta aiheeseen “Näin hakukoneet näkevät blogisi”

Sauli Lepola: Mitä hakukoneet näkevät sivuillasi?…

Ennen blogin ulkoasun valintaa kannattaa tarkistaa myös se, että miltä blogisi tulee näyttää, kun klikkailijana onkin hakukoneen robotti….

Pitää paikkansa, mutta SEO Browser on nimestään huolimatta nettisivu, eikä siten vaadi asentamista.

Onhan toki Lynxilläkin omat hyvät puolensa.

Hei
Tämä saattaa olla hieman tyhmä kysymys, mutta itselleni tarpeellinen. Mitä hakukone täsmälleen ottaen skannaa? Onko se sivun lähdekoodi vai lukeeko se sivua sellaisena kuin se selaimen ikkunassa näkyy?

Ei tuo tyhmä kysymys ole, samaa on itseasiassa muutkin kysyneet.

Hakukoneet lukevat sivuston lähdekoodin, mutta kuitenkin ainakin google huomioi hieman myös ulkoasussa tehtyjä valintoja. Eli Googlelle ei esim. voi syöttää lisämateriaalia, niin että teksti olisi saman värinen kuin sivun tausta.

Suurin yksittäinen asia tähän liittyen on se, että mikään javascriptillä sivulle toteutettu materiaali jää hakukoneilta näkemättä. Esim. täysin javascriptillä toteutetun valikon linkkejä hakukoneet eivät näe.

Suosittelen rekisteröimään sivustosi Googlen verkkovastaavan työkalupakettiin https://www.google.com/webmasters/tools/ sivusto on ilmainen ja suurimmilta osin suomenkielinen nykyään. Tuolta löytyy diagnostiikan alta ”Fetch as Googlebot” jolla näkee kuinka Google näkee yksittäisen sivusi.

Tuolta sivustolta löytyy muuten kaikenlaisia muutakin hyödyllistä työkaluja.

Kiitos
       nopeasta vastauksestasi. Artikkelisi ovat olleet hyvin havainnollisia ja opettavaisia, erityisesti linkit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *