Kategoriat
Bloggaajan opas

Kirjoita blogia, ei romaania

Kuinka kirjoittaminen sähköiseen- ja prittimediaan eroavatSivulle tullessa käyttäjä päättää muutamassa sekunnissa, löytääkö hän hakemansa tiedon sivulta.

Ei siis välttämättä riitä, että sivullasi on käyttäjän hakema tieto, vaan sen täytyy myös olla helposti havaittavissa, kun hänen silmänsä haravoivat sivulta etsimäänsä sisältöä.

Internet sivuja ei lueta,
niitä selataan.

Ehkäpä juuri tästä syystä, käytämme ”selain” yleisnimikkeen saaneita ohjelmia internetin…
selailuun.

Erityisesti kirjailijoilla jotka ovat tottuneet kirjoittamaan pitkiä kirjoituksia yhteen mittaan, on paha tapa kirjoittaa myös nettijulkaisuun pitkiä kirjoituksia ilman kappalevälejä.

Kirjoissa ja muussa painetussa materiaalissa tämä saattaa toimia, mutta tietokoneen näytöllä, pitkä yhteen kirjoitettu tekstin lukeminen on erittäin hankalaa.

Pahimmassa tapauksessa vierailija ei edes aloita lukemaan kirjoitustasi, vaan siirtyy etsimään sisältöä muualta.

Iskevä väliotsikko,
on katseen vangitsija

Väliotsikkoja kannattaa lisätä vähintään viiden kappaleen välein. Hyvässä väliotsikossa on kiteytettynä sitä seuraavien kappaleiden ajatus.

Väliotsikkojen lisäksi lisäksi kannattaa käyttää myös lehdistössä vakiintunutta käytäntöä, eli henkilöiden nimet lihavoidaan ja teosten nimet kursivoidaan.

Kaikesta tästä voidaan
päätellä, että kannattaa…

  • vahvistaa avainsanat. (kaikki huomattavat eroavaisuudet leipätekstistä, toimivat vahvistuksina.)
  • lisätä merkitykselliset väliotsikot. (niiden ei aina tarvitse olla ”nokkelia”.)
  • käyttää listoja.
  • kirjoittaa yksi ajatus per kappale
  • tiivistää kirjoitus mahdollisimman hyvin

12 vastausta aiheeseen “Kirjoita blogia, ei romaania”

Olettaisin, että tällaisessa tapauksessa, suuriosa kävijöistä ei ole hakemaansa tietoa sivulta löytänyt/huomannut.

Laajempia tilastoja en tähän hätään löytänyt, mutta itse ylläpitämilläni sivustoilla, yhtä lukuunottamatta, on keskimääräinen kävijöiden sivuilla viettämä aika 3-5 min.

Kannattaa ainakin ensimmäisenä katsoa millä hakulauseilla sivullesi on tultu ja löytyykö ko. tietoja sivuiltasi.

Jos mainostat sivuasi esim. AdWordsissa on mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä, että klikki huijarit syövät keskimääräistä aikaa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan blogini keskimääräinen aika on noin 2 minuuttia. Vaihtelee kyllä eri tyyppien mukaan.

Suoraan tulevat lukevat enemmän. Googlen tms. kautta tulevat lukevat vähemmän. Muista sivuista lukevat edellä mainittujen väliltä.

Suoraan osoitteella tuleva liikenne hakee aina nimenomaan omaa sivustoasi, myös muilta sivuilta linkkien tulevat kävijät, ovat jo etukäteen kiinnostuneita sivusi sisällöstä, yleisemmällä tasolla.

Hakukoneista tulevat kävijät tulevat yleensä jonkin tietyn sanan tai lauseen perässä. Heidät onkin huomattavasti vaikeampi saada pysymään sivustolla, vilkaisua pidempään.

Tervehdys Sauli.
Kiitos todddddddella selkeästä viestinnästäsi. Olen aloitteleva bloggaaja ja väännän omaa sarkaa avustettuna. Olen ehtinyt sinun blogiisi muutaman kerran ja saanut suuresti apua, sekä yleisymmärryksen luonnissa että jo muutaman käytännön seikan suhteen. Ystävät on hiukka surkea mielipidejoukko, kun kehuvat kuitenkin kohteliaisuutaan. Tarvitsisin kriittistä silmää ja kommenttia, ohjeita ja ojennusta, missä aloittelija on onnistumaisillaan tai vähällä mennä päin pöpelikköä.
Joskos ehdit, käy kääntymässä alkuvauhtiin päässessä blogissani ja kommentoi, jos kehtaat.
Kiitos paljon.

Tuula

Avainsanojen vahvistaminen ei nykyään toimi ihan samalla tavalla kuin ennen. Kuitenkin samaa mieltä siitä, että tekstin tulee olla monimuotoista. Itse suosin nimenomaan listoja!

J2 Olen samaa mieltä kommenttisi kanssa, pienellä muutoksella:

”Avainsanojen vahvistaminen ei nykyään toimi hakukoneoptimoinnissa ihan samalla tavalla kuin ennen.”

Tässä artikkelisissa hakukoneoptimointi ei ollut pääasiana vaan se, että saa käyttäjän pysymään sivustolla ja lukemaan sisällön.

Toki jos sisältö sopii lista muotoon niin sitä kannattaa käyttää. Mutta ei hyvää pidempää artikkelia kannata pilata pakottamalla sitä lista muotoon. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *