Kategoriat
Bloggaajan opas

Kenelle, miksi ja mitä sitten?

Mitä ajattelet kun alat kirjoittamaan uutta artikkelia? Jos ajattelet vain sitä mitä tulet kirjoittamaan, käyttäydyt kuten suurin osa bloggaajista. Kuitenkin alkaessasi kirjoittaa sinun kannattaisi miettiä näitäkin asioita.

Tiedätkö keitä lukijasi ovat?Kenelle kirjoitat?

Jotta voisit antaa lukisijalle jotain hyödyllistä, tulisi sinun ottaa huomioon kenelle sitä kirjoitat. Esimerkiksi artikkeli auton korjauksesta tuskin antaa lisäarvoa sekä mekaanikolle, että kotiäidille samalla tavalla. Vaikka molemmille erikseen voidaankin kirjoittaa hyödyllinen artikkeli aiheesta.

Mitä sitten?

Paljon useammin ohitettu kysymys on ”Mitä sitten?”. Mitä lukijallesi jää käteen kirjoituksesta? Mitä hän hyötyy siitä? Miksi hän kuuntelisi sinua?

Tarkastele aiempia kirjoituksiasi. Onko vastaus kysymykseen ”Mitä sitten?” selkeästi esillä, tai löytääkö lukija sen?

Jos kirjoituksestasi ei ole mitään hyötyä käyttäjälle, hän tuskin tulee jatkossakaan seuraamaan kirjoituksiasi. Myöskään pelkkien faktojen listaaminen ei riitä, sinun tulisi pystyä lisäämään keskusteluun jotain lisäämään keskustelulle arvoa, jota kymmenen muuta aiheesta kirjoittajaa eivät anna.

Jos tarjoat neuvoja kerro heille, miksi heidän kannattaisi kuunnella sinua. Kun tarjoat palvelua tai tuotetta, kerro selkeästi lukijan siitä saamat hyödyt. Ja jos varoitat mahdollisista ongelmista, kerro seuraksista.

Älä ainoataan anna lukijoille tietoa,
anna myös syy välittää.

Miksi? Koska silloin he todennäköisemmin kuuntelevat sinua.
Mitä sitten? Koska jos he kuuntelevat neuvojasi he hyötyvät siitä.
Mitä sitten? Jos he hyötyvät neuvoistasi he ovat valmiinpia käyttämään rahaa ja kertomaan ystävilleen blogistasi.
Mitä sitten? Tästä syntyy kestävää kehitystä.

Ja sitähän me kaikki toivomme, eikö niin?

2 vastausta aiheeseen “Kenelle, miksi ja mitä sitten?”

Erottaisin kuitenkin artikkelin kirjoittamisen ja bloggaamisen tässä kohtaa. Blogikirjoitus on kuitenkin pääasiassa ”merkintä”. Blogi on enemmän verkkopäiväkirja kuin verkkojulkaisu. Jos blogimerkinnästä puhutaan artikkelina ja kirjoituksia suunnitellaan tietylle kohderyhmälle niin ei pitäisi enää oikeastaan puhua bloggaamisesta. Meinaa nyt mennä itselläkin ajatuspolut ristiin, mutta erottaisin tässä kohtaa blogin ja ammattiblogin. Ammattiblogi taas voi olla mitä hyvänsä, mikä vain hyödyntää blogialustaa artikkeleiden julkaisuun, eli sitä ei taas välttämättä voisi edes nimittää blogiksi.

Tämä sekava pohdinta syntyi älähdyksenä kun kalikka kalahti nilkkaan. Joskus suunnittelenkin, mutta useimmin kirjoitan lähinnä hetken fiiliksessä ja pidän itseäni vain bloggaajana, en ammattibloggaajana. Jos astun työmatkalla koirantorttuun niin sen melko varmasti löytää blogistani, vaikka siellä muuten olisi enemmän asiaa vaikkapa markkinoinnista. Bloggaamisen hienous on juuri siinä vapaudessa, että kirjoikset eivät rajoitu tiettyyn kapeaan aihealueeseen.

IMO…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *