Kategoriat
Bloggaajan opas

HTML Metatiedot

Metatiedot ovat ennaltamäärätyllä tavalla esitettyjä lisätietoja sivusta. Metatiedot sijoitetaan aina HTML- tai XHTML-tiedoston <head>-osioon.

Meta elementeillä on 4 hyväksyttyä arvoa http-equiv, name, content ja scheme. Joista ainoa pakollinen arvo on content, eli sisältö.

Metatietoja voidaan käyttää useisiin tarkoituksiin ja uusia elementtejä voi kehitellä itseomiin tarpeisiinsa. Itse keksityille elementeille ei tosin kannata odottaa minkäänlaista tukea/hyötyä hakukoneissa.

Hakukoneoptimoinnin kannalta on 3 tärkeää metatietoa. Jotka ovat meta keywords, metadescription, meta robots ja title. Title ei virallisesti kuulu metatietoihin, vaan se on suora HTML-elementti, mutta sitä käytettään metatietona.

Sivun otsikko, title

meta-title
<title>Sivun otsikko</title>

Title tagilla ilmoitetaan sivulle otsikko, joka näkyy selaimen otsikkopalkissa ja esimerkiksi Googlen hakutuloksissa sivun otsikkona. Otsikko on myös ainakin omien kokekusteni mukaan suurin yksittäinen optimointiin vaikuttava metatieto.

Otsikko kannattaa siis miettiä huolella.

Otsikkoa miettiessä kannattaa ottaa huomioon se, että hyvä otsikko on sellainen, joka saa käyttäjän valitsemaan sivusi jopa tuhansien muiden hakutulosten keskeltä. Esimerkiksi “Tienaa rahaa helposti ja nopeasti” tuskin erottuu joukosta, vaikka olisikin täynnä artikkeliin sopivia hakusanoja.

Otsikon pituudelle ei tietääkseni ole määritetty mitään virallista maksimi pituutta, mutta mielestäni se kannattaa pitää kohtuullisen lyhyenä. Itse olen pitänyt maksimina noin 60 merkkiä, koska Google näyttää hakutuloksissaan enintään tuon 60 ensimmäista merkkiä otsikosta.

  • Kerro mahdollisimman tarkasti sivun aiheesta
  • Tee jokaiselle sivulle oma otsikkonsa
  • Käytä lyhyttä mutta sisältöä kuvaavaa otsikkoa

Sivun kuvaus, meta description

<meta name="description" content="kuvaus" />

Sivun kuvaus periaatteessa lyhennelmä sivun sisällöstä. Kuvaus ei näy perusselaimella sivullasi olevalle käyttäjälle, vaan sen tärkein tarkoitus on antaa selailijalle mahdollisimman kutsuva kuva sivun sisällöstä hakutuloksissa. Esittelyn kannattaa kuitenkin olla todenmukainen, eikä harhaanjohtava. Sillä ainakin Google tarkkailee jossain määrin kuvausten ja sisällön yhteyttä. Täysin puuta heinää oleva kuvaus tulee varmasti näkymään hakukonesijoituksissasi.

  • Kerro kattava ja todenmukainen lyhennelmä sivunsisällöstä.
  • Tee jokaiselle sivulle oma kuvaus.

Hakusanat, meta keywords

<meta name="keywords" content="hakusana1 hakusana2" />

Hakusanoilla voidaan parantaa tiettyjen sanojen painoarvoa hakukoneiden silmissä. Tämä on kuitenkin yksi osa-alue josta kiistellään jatkuvasti internetinkeskustelu palstoilla, ainakin Googlen väitetään täysin ohittavan hakusanat, nykyään.

Hakusanojen yhteydestä kiistellään myöskin siitä, kuinka ne pitäisi esittää. Yksiryhmä sanoo, että hakusanat tulee erottaa pilkulla, toiset sanovat välilöyntiä oikeaksi tavaksi ja kolmas ryhmä on päättänyt, että hakusanat pitää erottaa pilkulla ja välilöynnillä.

Itse käytän hakusanoja, koska ei niistä ainakaan haittaa ole. Ja aikanaan olen oppinut hakusanat erottamaan välilöynnillä, joten teen nin vieläkin, koska itse en testatessani ole huomannut eroa eri esitystapojen välillä.

  • Listaa vain sivusi tärkeimmät hakusanat ja mahdollisesti niiden synonyymeja.
  • Älä käytä koko sivuston kattavia hakusanoja.

Yksi vastaus aiheeseen “HTML Metatiedot”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *