Kategoriat
Bloggaajan opas

Hakukoneoptimoinin alkeet bloggaajalle

Hakukoneoptimoinnista on puhuttu paljon ja siitä on kirjoitettu paljon. Aloittelijalle tiedon määrä saattaa olla hämmentävä, varsinkin jos englannin kieli taittuu. Tässä muutamia perusasioita jotka bloggaajan on hyvä tietää.

Hakukoneoptimoinnista on puhuttu paljon ja siitä on kirjoitettu paljon. Aloittelijalle tiedon määrä saattaa olla hämmentävä, varsinkin jos englannin kieli taittuu.

Tässä muutamia perusasioita jotka bloggaajan on hyvä tietää.

1. Sisältö on suurin vaikuttaja

Hakukoneet pyrkivät aina tarjoamaan parasta mahdollista sisältöä käyttäjille ja yleensä siinä hyvin onnistuvatkin. Joten sisällön laadulla on suurin merkitys sijoitukseesi hakukoneissa.

Ja suorien vaikutusten lisäksi hyvä sisältö tuottaa myös muita tuloksia. Esimerkiksi lukijat kertovat hyvästä artikkelista tuttavilleen paljon todennäköisemmin, kuin mielestään huonosta artikkelista tai sivustosta.

2. Mieti millä hakusanoilla kirjoitustasi haetaan

Aina uutta artikkelia kirjoittaessa kannattaa miettiä, millä hakusanoilla kirjoitustasi etsitään hakukoneista. Nämä hakusanat tai hakulauseet kannattaa pyrkiä saamaan jotenkin sisällytettyä artikkeliin.

Yhä täytyy kuitenkin ottaa huomioon ensimmäinen kohta, eli hyvä sisältö on kaiken a ja o. Hakusanoja ei siis kannata tunkea väkipakolla kirjoitukseen, vaan lisätä sisältöön sopivat sanat ja lauseet.

3. Otsikot

Otsikkoa miettiessä täytyy ottaa huomioon useita asioita. Esimerkiksi Google huomioi erityisesti otsikot, joten sen viimeistelyyn kannattaa käyttää aikaa.

  • Ensinnäkin on erityisen tärkeää, että varmistat otsikon näkyvän sivun nimessä.
  • Jos katsot tätä hommaa pelkästään hakukoneoptimointi mielessä, niin yksittäisen artikkelin sivun otsikkoon ei myöskään kannata lisätä blogin nimeä, sillä se vähentää hakusanojen osuutta. Mutta toki jos haluat tuoda brändiäsi paremmin esille, saattaa blogin nimen lisääminen sivun otsikkoon olla järkevää.
  • Seuraavaksi kannattaa lisätä ainakin yksi kohdassa 2 määrittämistäsi hakusanoista otsikkoon. Yleisesti ottaen se jolla haluat olevan suurin painoarvo.
  • Kannattaa myöskin ottaa huomioon se, että sanoilla otsikon alussa on yleensä suurempi painoarvo, kuin loppuun päin mentäessä.
    Aiemmat kohdat parantavat otsikkoa hakukoneen silmissä, mutta tärkein asia muistaa on se, että sinun täytyy tämän otsikon avulla erottua jopa tuhansista muista hakutuloksista lukijalle. Eli otsikon tulee olla tarpeeksi kutsuva, jotta käyttäjä päättää tulla lukemaan kirjoituksesi

4. Sivuston sisäinen linkitys

Oman sivuston ulkopuolelta tulevilla linkeillä on suuri merkitys hakukonesijoitukseesi, mutta myös sivuston sisäiset linkit vaikuttavat. Kuitenkaan ei kannata linkittää kaikilta sivuilta kaikille, vaan pyrkiä pitämään samankaltainen sisältö linkitettynä toisiinsa, sekä esimerkiksi etusivu ja uusin sisältösi.

5. Kävijät tuovat kävijöitä

Tästä voidaan kinata, että kuuluko tämä hakukoneoptimointiin, mutta kävijämäärilläkin on vaikutusta. Mitä enemmän blogillasi on lukijoita, sitä helpompaa uusien lukijoiden on blogisi löytää.

Blogi laadusta riippuen käyttäjät jakavat tietoa blogistasi sosiaalisilla sivustoilla ja muutenkin. Joten kun saat enemmän lukijoita, saat myös lisää tiedon levittäjiä.

6. Kävijäseuranta

Kävijä seurannalla voit seurata tekojesi tuloksia ja kuinka tavoitteesi ovat tai eivät ole toteutuneen, sekä seurata kävijöiden käyttäytymistä sivustollasi ja kuinka he alunperin löysivät sivustollesi.

Itse käytän kävijä seurantaan ilmaista Google Analytics –ohjelmaa. Analyticsillä käyttäjien seurantaan on tulossa vinkkejä jatkossa

2 vastausta aiheeseen “Hakukoneoptimoinin alkeet bloggaajalle”

Mikä on mielipiteesi metatiedoista? Eikö metatietojen kuten avainsanojen käyttö olisi blogeissa myös hyödyksi? Kaikkia haun kannalta merkityksellisiä sanojahan ei voi tunkea otsikkoon. Harkitsen vasta bloggaamisen aloittamista, kun en ole kyennyt päättämään, millainen ohjelma olisi hyvä. Haluan käyttää luokituksia ja avainsanoja.

Metatiedoilla voi olla suurikin merkitys optimoinnissa, varsinkin jos niissä käyttää oikeanlaista sisältöä. Tätä artikkelia kirjoittaessani, mietin mitä kaikkea tähän sisällytän, sillä kyseessä on suuremman hakukoneoptimointi artikkelisarjan ensimmäinen osa ja tämä artikkeli on varsinaisesti tarkoitettu tulevien asioiden pohjustamiseksi.

Meta tiedoista on tulossa oma artikkeli vielä tämän viikonpuolella, joten en nyt tässä kommentissa ota kantaa niihin kovin syvällisesti, mutta hyödyllisiä ovat.

Otsikkoa miettiessä kannattaa ottaa huomioon se, että hyvä otsikko on sellainen, joka saa käyttäjän valitsemaan sivusi jopa tuhansien muiden hakutulosten keskeltä. Esimerkiksi ”Tienaa rahaa helposti ja nopeasti” tuskin erottuu joukosta, vaikka olisikin täynnä artikkeliin sopivia hakusanoja.

Myönnän olevani blogialustojen suhteen hieman puolueellinen, sillä itse käytän WordPress:ia lähes kaikilla omilla sivustoillani, joka muuten on saatavilla suomeksi. Jos jotakin ominaisuutta ei WordPress:istä löydy, niin siihen tarkoitukseen on lähesaina ainakin yksi lisäosa. Kuten esimerkiksi metatietoihin.

Pari yleisvihjettä blogin avaamiseen.
Tästäkin on tulossa oma artikkelinsa, mutta pähkinän kuoressa:

Hanki oma domain ja tila sivuille (webhotelli). Miksi? Täysivalta sisältöön, optimointiin, mainoksiin ja kaikkiin muihinkin muokkauksiin. Lisäksi et ole riippuvainen yhdestä ohjelmistotarjoajasta.

Mieti tarkkaan aihealuetta. Kuinka paljon aiheesta osaat tai on mahdollista kirjoittaa? Kuinka paljon ja kuinka suuria kilpailijoita sinulla olisi? Kuinka paljon oletat olevan aiheesta kiinnostuneita?

Bloggaamisen voi hyvin aloittaa ilmaisella ulkoasulla.

Kirjoita muutama artikkeli valmiiksi, ennen kuin avaat blogisi. Ja julkaise ne vaikka ajastetusti myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *