Kategoriat
Bloggaajan opas

5 vihjettä oikolukuun

Vihjeitä oikolukuunNykyään ohjelmistot auttavat kirjoitusten oikolukemisessa, mutteivät kuitenkaan korvaa ihmisen tekemää oikolukua. Kirjoititpa blogia, artikkelia lehteen, esseetä tai sähköpostia asiakkaallesi, on virheiden korjaaminen tärkeää.

Tässä 5 vihjettä tehokkaampaan oikoluku tekniikkaan ja yksi bonusvihje.

1. Tulosta paperille

Aluksi saattaa tuntua paperin tuhlaamiselta tulostaa kirjoitukset, mutta totuus on, että luemme eri tavalla paperilta, kuin näytöltä.

2. Keskittyminen on tärkeää

Jos aiot havaita pieniä virheitä, täytyy sinun keskittyä oikolukuun. Kirjoituksia ei siis kannata oikolukea lempi tv-sarjan mainoskatkojen aikana.

3. Tarkista luvut ja laskelmat

Lukujen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä jos esimerkiksi ilmoitat vuosipalkkasi olevan 300.000€, 30.000€ sijasta, voi siinä olla selittämistä verottajalle.

Laskelmissa pienemmätkin virheet huomataan, eli siis 5 * 8 – 3 = 38 37.

4. Tarkkaile samantyyppisiä sanoja

Suomenkielessä on satoja samantapaisia sanoja, jotka pääsevät oikolukuohjelmien ohitse koska, ovat kuitenkin oikein kirjoitettuja.

Hukka, kukka, sukka, rukka, tukka, takka, lakka, lakko, sakko jne.

5. Lue ääneen

Ääneen lukemalla varmistat tekstin sujuvuuden ja samalla saatat kuulla vielä muuten ohittamiasi kirjoitusvirheitä.

+1. Anna jonkun toisen luettavaksi

Kun olet ensin itse tarkistanut kirjoituksesi, kannattaa se antaa jollekin toiselle luettavaksi. Joskus toinen löytää vielä lisää kirjoitusvirheitä, mutta sen lisäksi ”ulkopuolinen” lukija on paremmassa asemassa, arvioimaan sitä ymmärtääkö myös muut kirjoitustasi.

4 vastausta aiheeseen “5 vihjettä oikolukuun”

Hyvät ohjeet. Itse luen aina artikkelin lähettämisen jälkeen ja luen myös päivän kuluttua saman artikkelin, jolloin artikkeli saattaa jo näyttää erilaiselta ja silloin viimeisetkin virheet huomaa ainakin hyvin.

Itselleni tulee lähinnä kongruenssivirheitä, jotka johtuvat siitä, että kesken lauseen päätänkin muotoilla sanomiseni vähän toisella tavalla. Mutta kyllä ne huomaa, kun lukee tekstin läpi uudestaan. Paperille tulostaminen on paperin tuhlausta.

RSS-nappulan pitäisi näkyä kaikissa selaimissa osoitepalkin läheisyydessä. Lukuunottamatta Google Chromea, joka ei toistaiseksi tue RSS-syötteitä.

Lisäsin nyt kuitenkin linkin myös päävalikkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *